Wegański sernik malinowy bez pieczenia

Dieta bezmleczna nie oznacza, że musimy zrezygnować z ciast i słodyczy! Możemy zrobić nawet roślinną wersję sernika na zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami w domu korzystając z tego przepisu.

Masa kakaowa:

  • 1 szklanka migdałów (ok. 120 g)
  • 1 szklanka daktyli suszonych (ok. 200 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 150 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki kakao (bio)*
  • (opcjonalnie) 4 łyżki masy kokosowej + 4 łyżki mleka kokosowego

Masa malinowa:

  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca (ok. 200 g)
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml śmietanki kokosowej
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie) maliny do dekoracji

Migdały blendujemy na proszek i przesypujemy do miski. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut. Odlewamy wodę i przekładamy je do blendera z 2 łyżkami syropu klonowego. Blendujemy i dodajemy do miski z migdałami. Dosypujemy 2 łyżki kakao oraz 150 ml gęstej śmietanki kokosowej. Jeśli przygotowaliście wcześniej domową śmietankę kokosową możecie dodać także 4 łyżki masy kokosowej pozostałej po odciskaniu mleka oraz 4 łyżki mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki. Masę rozkładamy równomiernie i lekko dociskamy.

Przygotowanie warstwy owocowo-śmietanowej zaczynamy od namoczenia około 200 g orzechów nerkowca w gorącej wodzie. Po kilku minutach blendujemy je na gładką masę.
Dodajemy maliny, syrop klonowy, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 150 ml śmietanki kokosowej oraz odrobinkę soli. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej masy. Orzechy nerkowca są w tym „serniku” prawie niewyczuwalne, a nadają mu idealną konsystencję.

Masę malinową przekładamy do foremki i rozkładamy równomiernie. Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi malinami. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Gotowe!

Wegański sernik malinowy bez pieczenia2Wegański sernik malinowy bez pieczenia1

 

*kupując kakao zwróćcie uwagę na informacje na alergików. Ja kakao bez adnotacji o możliwej zawartości mleka kupiłam dopiero w sklepie ze zdrową żywnością

Reklamy

3 komentarze Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s