Bitki wołowe

Bitki wołowe to jeden z klasyków tradycyjnej polskiej kuchni. Mięso po ugotowaniu jest idealnie miękkie, więc poradzi sobie z nim każdy maluch. Danie to polecane jest dla dzieci po ukończeniu 1 roku życia. Bitki wołowe

  • 400 g mięsa wołowego (może być udziec, ligawa lub rostbef)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • mąka do panierowania
  • (opcjonalnie) 3 ogórki kiszone
  • (opcjonalnie) 3 suszone podgrzybki

Mięso kroimy na cienkie paski w poprzek włókien i dzielimy na nieduże kawałki. Tak przygotowane mięso rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy z obu stron i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po jednym razie z każdej strony.

Mięso przekładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem tak, by przykrył wołowinę. Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy 2 cebulki pokrojone w grube piórka i 3 grubo posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się zarumieni przekładamy całość do garnka z mięsem. Dorzucamy pieprz oraz ewentualnie pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i grzybki.

Całość zagotowujemy. Gdy sos zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i przykrywamy rondel pokrywką. Dusimy co najmniej 1,5 godziny do miękkości mięsa. W trakcie przygotowywania bitek dobrze jest co jakiś czas zamieszać w garnku, by nic nie przywarło nam do dna.

Bitki wołowe doskonale smakują z kaszą jęczmienną, zasmażanymi buraczkami oraz ogórkami małosolnymi.

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    Bardzo lubię bitki wołowe i na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s