Słodko-ostra zupa dyniowa z dżemem

Gdy tylko za oknami zaczynają sypać się liście, u mnie na stole musi pojawić się zupa dyniowa. Zwykle przygotowuję ją w wersji słodko-ostrej. Taka zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna. Pewnie zaskoczy was, że jednym ze składników tej zupy jest… dżem. Dynia, ostre papryczki, chrzan i dżem morelowy to idealne połączenie. Nie wierzycie? Spróbujcie. Zupa dyniowa z dżemem

  • około 1,2 kg dyni (zważonej ze skórą)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 papryczka chili*
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 1 cebulka dymka
  • 10 łyżek mleczka kokosowego
  • ok. 1,5 łyżki soli

W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę soli. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora poszatkowanego w talarki. Całość gotujemy aż włoszczyzna zmięknie. Dynia powinna zacząć rozpadać się w garnku.

W międzyczasie papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy z niej wszystkie pestki i kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa zaczynają mięknąć zupę doprawiamy papryczką chili, chrzanem oraz dżemem i gotujemy jeszcze 10 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę dymkę razem ze szczypiorem. Dodajemy cebulkę do zupy i zbielamy mleczkiem kokosowym. Próbujemy zupę i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe!

*Jeśli zupę będziecie serwować małym dzieciom, które nie znają jeszcze ostrych smaków możecie zacząć od małego kawałka papryczki.

Reklamy

8 komentarzy Dodaj własny

  1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    Robiłam zupę dyniową, jednak gdzieś to nie mój smak, zbyt słodka jak dla mnie, ale może w wersji bardziej pikantnej bardziej by mi smakowała

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      W tym wydaniu zupka jest właśnie słodkawa, więc nie wiem czy przypadnie Pani do gustu 😉

      Polubienie

  2. Zuza pisze:

    z dżemem? wow! ciekawie 🙂

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      Połączenie nietypowe, ale efekt przepyszny 🙂

      Polubienie

  3. koleżanka pisze:

    Przepis znakomity !
    Zupką właśnie się zajadam 😀
    Jedna z najsmaczniejszych zup jakich miałam okazję próbować .
    A pomysł z dźemem .. Świetny !

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      Też uwielbiam tę zupę! 😉 Cieszę się, że przepis przypadł Pani do gustu

      Polubienie

  4. Ten dodatek dżemu mnie fascynuje 🙂

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      Świetnie się komponuje ze słodyczą dyni

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s