Beauf strogonow

W chłodniejsze miesiące roku doskonale sprawdzają się pożywne dania jednogarnkowe. Jednym z takich dań jest pyszny beauf strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi.
Dodatek ogórków kiszonych sprawia, że danie to nie jest mdłe. Mięso jest delikatne i miękkie, dlatego taki obiad można podać dzieciom, które ukończyły rok.
Beauf Strogonow

  • 600-700 g wołowiny
  • 500 g pieczarek
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2 duże cebule
  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

W dużym garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy zaczyna się rumienić dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki lub ćwiartki (jeśli mamy małe grzyby). Pieczarki podsmażamy aż nie puszczą soku.

Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był mało słony. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Nim wyłączymy strogonowa warto upewnić się, czy mięso jest już miękkie.

Strogonow smakuje wyśmienicie zarówno z dodatkiem kaszy, ziemniaków jak i podany z chlebem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s