Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem to szybki sposób na pożywną kolację. Sos z łatwością można przygotować na bazie jogurtu roślinnego (koniecznie niesłodzonego, naturalnego). Doskonale sprawdza się tu jogurt kokosowy lub sojowy. Można tez wykorzystać śmietankę kokosową.

Sałatka z brokułem i jajkiem

  • średni brokuł
  • 4 jajka
  • 6 rzodkiewek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pół ogórka
  • pół papryki
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżki jogurtu roślinnego naturalnego (np. sojowego lub kokosowego)

Brokuła myjemy. W dużym garnku zagotowujemy około 2,5 litra wody (duża ilość wody sprawi, że temperatura nie spadnie gwałtownie po dodaniu brokuła i nie rozgotuje się on). Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy brokuła łodygą do dołu. Gotujemy go przez 5 minut i zalewamy zimną wodą. Brokuła dzielimy na różyczki.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki. Pomidorki przekrawamy na połówki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ogórka i paprykę w kostkę. Warzywa mieszamy i posypujemy szczypiorkiem. Na wierzchu układamy pokrojone jajka.

W miseczce mieszamy majonez, jogurt roślinny (niesłodzony) i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s