Rozszerzając dietę niemowlęcia warto trzymać się najprostszych przepisów i wykorzystywać jedynie świeże owoce i warzywa. Kisiel z tego przepisu możemy zaserwować dziecku, które ukończyło 6 miesiąc życia. Mój kisiel jest pożywny i macie 100 procent pewności, co je wasze dziecko.
- 1 małe jabłko
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do małego garnuszka, dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy. Jabłko blendujemy na gładko. Do szklanki wlewamy kolejne 3 łyżki wody i wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Mieszamy, by pozbyć się wszystkich grudek. Płyn przelewamy do gotującego się jabłka. Kisiel powinien zgęstnieć niemal natychmiast. Gotowe!
Dla maluchów, które zaczynają już gryźć możemy dodać do tego kisielu pół małego, startego na tarce jabłka.
Dla 2-latka kisiel możemy doprawić odrobiną syropu klonowego, szczyptą cynamonu i kurkumy, które wzmacniają układ odpornościowy dziecka.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Kisiel super. Mały wsówał aż mu się uszy trzęsły.😁
PolubieniePolubienie
Super, że wam smakuje! Moje maluchy też się nim zajadają 🙂
PolubieniePolubienie