Placuszki z marchewki na słodko (od 8 miesiąca)

Jeśli macie w domu sokowirówkę pewnie nie raz się zastanawialiście, czy można wykorzystać jakoś pozostałą w niej pulpę po warzywach i owocach. Ostatnio przygotowując dla dzieci sok marchewkowy postanowiłam wykorzystać resztę marchewki do zrobienia słodkich placuszków dla dzieci na podwieczorek. Wyszły może mało atrakcyjne wizualnie, ale pyszne. Maluchy były zachwycone. Takie placuszki można podać już 8-miesięcznemu dziecku. placuszki z marchewki.jpg

  • 8 małych marchewek
  • 2 małe banany (lub 1 duży)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • (opcjonalnie) pół łyżeczki cynamonu

Do przygotowania tych placuszków możemy wykorzystać zarówno pulpę z sokowirówki, jak i świeże marchewki starte na tarce wiórkowej i odciśnięte z soku. Marchewkę łączymy ze zblendowanym bananem i 2 łyżkami oleju. Możemy dodać też pół łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki mieszamy. W rękach formujemy placuszki i układamy je na rozgrzanej suchej patelni. Zarumieniamy je z obu stron. Gotowe!

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

3 komentarze Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    najważniejsze, że pyszne i domowe 🙂 ale wg mnie wyglądają bardzo ładnie

    Polubienie

Dodaj komentarz