Domowy pasztet z żurawiną

W diecie bezmlecznej najtrudniej jest kupić produkty przetworzone, takie jak pasztety czy wędliny. Znalezienie takich, bez dodatku mleka lub jego śladowych ilości graniczy z cudem. Do tego nigdy nie mam pewności, co znajduje się w sklepowych pasztetach. Dlatego właśnie najlepiej upiec własny, domowy pasztet. W wersji z warzywami i żurawiną ma on delikatny i lekko słodkawy smak.

Choć lista składników na domowy pasztet jest długa, to nie obawiajcie się. Przygotowanie go jest proste. Po wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można podać 1,5 rocznemu dziecku.

Domowy pasztet z żurawiną

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 0,25 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie zwiększamy znowu gaz i dodajemy ćwiartkę kurczaka oraz obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę oraz selera. Wywaru nie trzeba solić ani doprawiać. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 40 minut. Warzywa i mięso odcedzamy i studzimy. Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Listki laurowe i ziele angielskie wyrzucamy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zarumieni. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość.

Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Studzimy w formie. Gotowe!