W diecie bezmlecznej najtrudniej jest kupić produkty przetworzone, takie jak pasztety czy wędliny. Znalezienie takich, bez dodatku mleka lub jego śladowych ilości graniczy z cudem. Do tego nigdy nie mam pewności, co znajduje się w sklepowych pasztetach. Dlatego właśnie najlepiej upiec własny, domowy pasztet. W wersji z warzywami i żurawiną ma on delikatny i lekko słodkawy smak.
Choć lista składników na domowy pasztet jest długa, to nie obawiajcie się. Przygotowanie go jest proste. Po wystygnięciu taki pasztet można kroić w plastry lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można podać 1,5 rocznemu dziecku.
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 ćwiartka kurczaka
- 0,25 kg wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 jajko
- 100 g żurawiny suszonej
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- łyżka soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie zwiększamy znowu gaz i dodajemy ćwiartkę kurczaka oraz obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę oraz selera. Wywaru nie trzeba solić ani doprawiać. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 40 minut. Warzywa i mięso odcedzamy i studzimy. Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Listki laurowe i ziele angielskie wyrzucamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zarumieni. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość.
Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Studzimy w formie. Gotowe!
6 komentarzy Dodaj własny