Orientalna surówka z ogórka (świetna do grilla)

Orientalna surówka z ogórka to świetna alternatywa dla mizerii (którą można także przygotować w wersji bezmlecznej!). Przygotowuje się ją bardzo szybko. Taka surówka stanowi doskonały dodatek do dań grillowych lub do potraw z mięsa.

Orientalna surówka z ogórka do grilla

  • 1 długi ogórek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju

Ogórka dokładnie myjemy. Za pomocą obieraczki tworzymy na skórce wzór w pasy (1 pas skórki obieramy, następny zostawiamy itd.). Ogórka kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy na pół godziny.

W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przegryzły. Gotowe!

Dodaj komentarz