Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany)

Autorem inspiracji do stworzenia tego tortu był mój syn. Po zjedzeniu ciasta, które zrobiłam na swoje urodziny mały się zamyślił i stwierdził, że on by wolał biały biszkopt i duuużo brzoskwiń zamiast truskawek. Stworzyłam więc dla niego pyszny tort brzoskwiniowy bez dodatku mleka czy śmietany. Efekt jest świetny. Słodki krem maślany doskonale komponuje się z kwaskowatym ponczem, którym nasączony jest biszkopt. W środku tort wypełnia kremowa masa brzoskwiniowa. Tort można podać osobom z alergią na białka mleka krowiego.

Na moim blogu znajdziecie także inne przepisy na torty dla alergika: 
Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami
Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu)

tort brzoskwiniowy

Składniki na biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem brzoskwiniowy:

  • ok 150 ml śmietanki kokosowej (lub twardej części z puszki mleka kokosowego)
  • 1 brzoskwinia
  • (opcjonalnie) słodzidło do smaku

Składniki na krem maślany: 

  • 8 łyżek masła klarowanego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Inne składniki: 

  • sok z 1 cytryny do nasączenia biszkoptu
  • owoce do ozdobienia tortu

Przygotowanie biszkoptu:

Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt nie opadł piana musi być naprawdę mocno ubita. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier (po łyżce) i dalej miksujemy, aż masa nie zrobi się lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy.

Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody.

Przygotowanie kremu brzoskwiniowego: 

Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową (powinna stać przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) wrzucamy do miski i ubijamy. Możemy wykorzystać twardą część z puszki mleka kokosowego lub zrobić własną śmietanę kokosową. Gdy bita śmietana jest gotowa odstawiamy ją do lodówki. W międzyczasie blendujemy umytą i wypestkowaną brzoskwinię. Łączymy delikatnie obie masy. Jeśli brzoskwinie są mało słodkie możemy krem delikatnie dosłodzić.

Przygotowanie kremu maślanego: 

Jest to klasyczny krem maślany, tylko zamiast zwykłego masła używam masła klarowanego*. Masło klarowane wrzucamy do miski wraz z cukrem pudrem. Ubijamy razem mikserem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu winnego i łyżeczkę oleju waniliowego.

Składanie tortu: 

Sok z cytryny mieszamy pół na pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami.

* Moje dzieci z silną alergią na białka mleka krowiego bez żadnych problemów jedzą masło klarowane. Jeśli jednak chcecie je pominąć możecie wykorzystać margarynę bezmleczną.

 

4 komentarze Dodaj własny

  1. Dagmara pisze:

    Czy można dać mus brzoskwiniowy z tubki/ze sloiczka zamiast brzoskwini? Obawiam się, że o tej porze roku nie dostanę świeżej brzoskwini.

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      Nie próbowałam, ale daj znać jak wyszło! Jako idea brzmi fajnie. Jedyne zagrożenie jakie mogłoby być to, że mus będzie bardzo wodnisty.

      Polubienie

Dodaj komentarz