Pesto z natki pietruszki

Pesto z makaronem to jedno z szybszych dań, jakie można przyrządzić. Niestety tradycyjnie przygotowywane jest ono z dodatkiem sera. Kupienie gotowego pesto bez dodatku mleka jest prawie niemożliwe. Dlatego proponuję zdrową i pyszną alternatywę! Pesto z natki pietruszki. To idealne danie w diecie bezmlecznej, gdyż natka pietruszki zawiera dużo wapnia. Przygotowanie takiego pesto zajmie nam tylko chwilę.

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy co jakiś czas mieszając. Jeśli ziarna zaczynają strzelać trzeba zmniejszyć ogień. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy.

Prażone ziarna słonecznika, natkę i czosnek wrzucamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Dolewamy 5 łyżek oleju. Blendujemy wszystkie składniki tylko do momentu ich połączenia. Pesto dodajemy do ugotowanego makaronu i mieszamy. W zależności od upodobań możemy dodać go więcej lub mniej. Gotowe!

pesto z natkiTak przygotowane pesto można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można też przygotować większą ilość i zamrozić.

Zapisz

Dodaj komentarz