Lemoniada arbuzowa – idealna na upały

Napój z arbuza można zrobić w kilka chwil. Idealnie sprawdza się w upalne dni. Można go pić w dowolnych ilościach. Doskonale gasi pragnienie i do tego jest pyszny! By był jeszcze bardziej orzeźwiający można do niego dodać świeżą miętę.

  • woda
  • 2 kg arbuza ze skórką
  • sok z połowy cytryny
  • (opcjonalnie) kilkanaście listków mięty

Arbuza przekrawamy na pół. Miąższ odkrawamy od skórki. Jeśli mamy arbuza bezpestkowego możemy od razu zbelndować miąższ. Jeśli nie, musimy najpierw uporać się z pestkami. Najłatwiej się ich pozbyć przecierając miąższ przez metalowe sito. Ta metoda pozwoli nam też zrobić sok bez użycia blendera. Lemoniada z arbuza czyli arbuzada

Płynny miąższ mieszamy w proporcji 1 do 1 z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz listki mięty. Przed nalewaniem napój należy zamieszać. Arbuzada najlepiej smakuje schłodzona.

 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Cook and Love pisze:

    Z arbuza zawsze jest najwięcej lemoniady :)))

    Polubienie

Dodaj komentarz