Napój z arbuza można zrobić w kilka chwil. Idealnie sprawdza się w upalne dni. Można go pić w dowolnych ilościach. Doskonale gasi pragnienie i do tego jest pyszny! By był jeszcze bardziej orzeźwiający można do niego dodać świeżą miętę.
- woda
- 2 kg arbuza ze skórką
- sok z połowy cytryny
- (opcjonalnie) kilkanaście listków mięty
Arbuza przekrawamy na pół. Miąższ odkrawamy od skórki. Jeśli mamy arbuza bezpestkowego możemy od razu zbelndować miąższ. Jeśli nie, musimy najpierw uporać się z pestkami. Najłatwiej się ich pozbyć przecierając miąższ przez metalowe sito. Ta metoda pozwoli nam też zrobić sok bez użycia blendera.
Płynny miąższ mieszamy w proporcji 1 do 1 z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz listki mięty. Przed nalewaniem napój należy zamieszać. Arbuzada najlepiej smakuje schłodzona.
Z arbuza zawsze jest najwięcej lemoniady :)))
PolubieniePolubienie