Pudding chia z malinami lub truskawkami

Pudding chia to idealnie, sycące śniadanie lub wyśmienity deser. Jeśli wstawimy na noc do lodówki nasiona chia wymieszane z mlekiem roślinnym, rano będziemy mieli gotowe, pyszne jedzenie. Ja najbardziej lubię mleko owsiane, gdyż jest delikatne w smaku i nie alergizuje, tak jak napoje wykonane z orzechów.

  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/3 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego)
  • 2 garście malin lub 15 średnich truskawek
  • (opcjonalnie) dwie łyżeczki syropu klonowego

Pudding chia z malinami lub truskawkami

Do kubka wsypujemy 3 łyżki nasion chia. Zalewamy je około 1/3 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego (przepis na mleko owsiane i mleko kokosowe). Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Dobrze jest w trakcie namaczania zamieszać nasiona łyżeczką. Gdy chia nabierze galaretkowatej konsystencji oznacza to, że jest gotowa.

Przekładamy pudding chia do dwóch szklanek i dopełniamy na wierzchu rozgniecionymi widelcem malinami lub zblendowanymi truskawkami. Jeśli owoce są kwaśne możemy dosłodzić je łyżeczką syropu klonowego lub miodu. Pamiętajcie jednak, że miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.

Chia jest niezwykle sycąca, dlatego jedna mała porcja puddingu z owocami będzie w sam raz na śniadanie. Można ją przyrządzić także jako idealny letni deser.

Dodaj komentarz