Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować.

  • kapusta
  • 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 cebula
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku
  • pieprz ziołowy
  • sól

Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut po czym obracamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Gdy kapusta będzie gotowa odcinamy po kolei liście od głąba. Każdy liść rozkładamy na płasko i delikatnie okrawamy łyko, tak by było płaskie. Nie wycinamy go całkowicie.

Cebulę bardzo drobno kroimy i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. W międzyczasie namaczamy dwie bułki w wodzie przez około 15 minut. Podsmażoną cebulkę i bułki odciśnięte z wody łączymy z mięsem mielonym, solą i pieprzem ziołowym (1 łyżeczka soli i pieprzu ziołowego na 500 g mięsa). Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę tak długo, aż mięso nie zacznie odchodzić od ręki.

Mięso zawijamy w liście kapusty. Układamy porcję farszu na łyku, zakładamy boki do środka i zawijamy.

Na dno garnka wkładamy kilka liści kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Na liściach układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy pokrojony pęczek koperku. Zagotowujemy po raz ostatni i gotujemy jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły. Gotowe!

Dodaj komentarz