Duszone żeberka

Duszone żeberka to jedna ze specjalności mojej teściowej. Przygotowuje je zawsze tak, jak uczyła ją jeszcze jej mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.

  • pasek żeberek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • (opcjonalnie) grzybki suszone

Pasek żeberek pokroić na kawałki (po 1-2 żeberka). Przyprawić solą, pieprzem oraz oregano. Obsmażyć z każdej strony na oleju, aż mięso się nie przyrumieni. Żeberka razem z tłuszczykiem przekładamy do garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka grzybków, wtedy sos będzie ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już dość miękkie i czy odchodzi od kości. Możemy jeszcze zagęścić sos łyżką mąki. Wsypujemy mąkę do kubka i dolewamy wodę do 3/4 wysokości. Mieszamy i dolewamy całość do garnka z żeberkami. Zagotowujemy ostatni raz. Gotowe!

Żeberka doskonale smakują z kaszą lub ziemniakami.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz