Botwinka

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Co roku czekam z niecierpliwością na nowalijki, by móc ją ugotować. Na samym początku sezonu, gdy trudno jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka.

  • pęczek botwiny razem z buraczkami
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • koperek
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • łyżka cukru
  • sól

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami wody. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy łyżkę soli i gotujemy jeszcze 20 minut.

Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojoną botwinę oraz poszatkowany koperek. Wrzucamy obrane i rozgniecione trzonkiem od noża ząbki czosnku. Doprawiamy sokiem z połowy cytryny, łyżką cukru i solą do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut, by smaki dobrze się połączyły.

Dodaj komentarz