Kurczak smażony z zieloną fasolką i pieczarkami

Kurczak smażony z zieloną fasolką to doskonałe danie w diecie bezmlecznej. Fasolka to doskonałe źródło naturalnego wapnia w naszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie.

  • pierś z kurczaka
  • 300 g zielonej fasolki
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • kawałeczek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100 g makaronu ryżowego

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Makaron ryżowy zalewamy w garnku wrzątkiem i przykrywamy pokrywką.

Papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrany imbir oraz czosnek wkładamy do blendera. Zmielone przyprawy wrzucamy na rozgrzany olej. Ogień nie może być za duży, tak by czosnek nie zgorzkniał, a papryka się nie przypaliła. Do lekko podsmażonych przypraw dodajemy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka przekładamy na duży talerz.

Dodajemy na patelnię świeży olej i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną fasolkę i smażymy około 10 minut. Po tym czasie fasolka będzie jeszcze lekko twarda. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż nie zmiękną. Dodajemy kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz sos sojowy. Całość porządnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.

Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Dodajemy kurczaka z fasolką. Gotowe!

Smażony kurczak z zieloną fasolką

Dodaj komentarz