Rozszerzając dietę niemowlaka z alergią pokarmową powinniśmy wprowadzać każdy składnik osobno. Mięso powinno pojawić się w diecie malucha około 7 miesiąca życia. Na początku wprowadzamy delikatne, chude mięso – na przykład indyka lub kurczaka. Przygotowując zupkę z mięsem używajcie wyłącznie warzyw, które dziecko wcześniej już jadło i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych.
Składniki na 3 porcje zupy:
- 50 g mięsa z piersi indyka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 nieduży ziemniak
- 2 łodygi koperku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego
W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. Do pierwszej zupki dla malucha dodajemy jedynie 2 łyżeczki ugotowanego mięska (na 1 porcję zupy). Po miesiącu zwiększamy tę ilość do 3 łyżeczek.
W drugim garnuszku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy będą już miękkie dodajemy ugotowane mięso i zagotowujemy. Potem dodajemy koperek i łyżeczkę oleju. Po minucie wyłączamy. Jeśli jest za dużo wody, odlewamy jej nadmiar i blendujemy na gładką masę.
Dla starszych niemowląt możemy ugotować taką zupkę razem z mięskiem. Całość blendujemy tak, by w zupie pozostały wyraźne grudki. Możemy też przed ugotowaniem mięso bardzo drobno pokroić, a ugotowane warzywa rozgnieść widelcem.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Jeden komentarz Dodaj własny