Pesto z natki pietruszki to doskonały dodatek w diecie bezmlecznej. Natka zawiera bardzo dużo wapnia. Kanapki z nią są bardzo smaczne, a przygotowanie takiej domowej pasty kanapkowej zajmuje tylko chwilę.
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy co jakiś czas mieszając. Jeśli ziarna zaczynają strzelać trzeba zmniejszyć ogień.
Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Prażone ziarna słonecznika, natkę i czosnek wrzucamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Dolewamy 5 łyżek oliwy. Blendujemy wszystkie składniki tylko do momentu ich połączenia.
Pesto idealnie nadaje się do smarowania chleba. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli przygotowaliśmy większą ilość, część pesto można zamrozić.
o tak, pesto pietruszkowe jest świetne 🙂
PolubieniePolubienie