Kanapki z pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki to doskonały dodatek w diecie bezmlecznej. Natka zawiera bardzo dużo wapnia. Kanapki z nią są bardzo smaczne, a przygotowanie takiej domowej pasty kanapkowej zajmuje tylko chwilę. Kanapki z pesto z pietruszki

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy co jakiś czas mieszając. Jeśli ziarna zaczynają strzelać trzeba zmniejszyć ogień.

Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Prażone ziarna słonecznika, natkę i czosnek wrzucamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Dolewamy 5 łyżek oliwy. Blendujemy wszystkie składniki tylko do momentu ich połączenia.

Pesto idealnie nadaje się do smarowania chleba. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli przygotowaliśmy większą ilość, część pesto można zamrozić.

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    o tak, pesto pietruszkowe jest świetne 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz