Barszcz czerwony to jedna z klasycznych polskich zup. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by wprowadzić jego uproszczoną wersję do menu malucha już w pierwszych miesiącach rozszerzania diety. Warto zacząć od najprostszego przepisu i z wiekiem dziecka rozszerzać go o kolejne składniki i przyprawy. Roczne dziecko będzie mogło zjeść już normalny barszcz – doprawiony sokiem z cytryny i pieprzem.
Składniki na 3 porcje zupy:
- 1 średni burak
- ok 50 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego
W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy.
W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy będą już miękkie dodajemy ugotowane mięso* oraz łyżkę oleju i zagotowujemy. Po minucie wyłączamy.
Dla maluchów blendujemy zupkę na gładką masę. Dla starszych niemowląt możemy ugotować taką zupkę razem z mięskiem i podać z rozgniecionymi widelcem warzywami.
Z wiekiem rozszerzamy listę składników w barszczu o pół cebuli, mały ząbek czosnku oraz pół łyżeczki majeranku. Po 10 miesiącu można doprawić go też lekko pieprzem ziołowym.
*Jeśli dopiero zaczynamy wprowadzać mięso do diety niemowlaka dodajemy około 2 łyżeczki ugotowanego mięska na 1 porcję przygotowywanej zupki. Po miesiącu zwiększamy tę ilość do 3 łyżeczek.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
sama bym taki zjadłą 😉
PolubieniePolubienie
uwielbiam barszczyk, sama bym go zjadła
PolubieniePolubienie