Danie tajskie po polsku

Uwielbiam dobrze doprawione orientalne potrawy. Jednak na co dzień nie zawsze mam dostęp do takich składników jak okra czy liście curry. Dlatego przygotowałam trochę spolszczoną wersje pysznego tajskiego dania. Mogą je jeść już 1,5 roczne maluchy. Jeśli wasze dziecko nie jadło wcześniej ostrych przypraw możecie zrezygnować z chili, lub dodać na początku jego niedużą ilość.Danie tajskie

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe bataty (lub 1 duży)
  • 200 g selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chili
  • kawałeczek imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1/2 limonki
  • szczypior z cebulki dymki
  • (opcjonalnie) garść orzeszków ziemnych

Nim zaczniemy gotować tę potrawę dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki. Czosnek i imbir obieramy. Papryczki chili przekrawamy na pół i usuwamy wszystkie pestki. Wszystkie przyprawy kroimy drobno. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Selera naciowego myjemy i szatkujemy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski lub kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach.

Czosnek, imbir i chili podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy kurczaka, a po chwili wrzucamy na patelnię kolejno warzywa. Zaczynamy od batata, bo jest najtwardszy. Podsmażamy go z mięsem, a następnie dodajemy selera naciowego, paprykę, a na końcu startą marchewkę. Co ważne – potrawy tej nie solimy!

Gdy warzywa się podsmażą dodajemy mleko kokosowe (może być domowe lub z puszki) i gotujemy całość około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy naszą potrawę sosem sojowym oraz startą skórką z limonki i gotujemy jeszcze 5 minut. Na talerzu posypujemy pokrojoną dymką i skrapiamy sokiem z limonki.  Możemy też dodać posiekane orzeszki ziemne. Gotowe!

Danie tajskie doskonale smakuje z ryżem albo makaronem sojowym bądź ryżowym.

3 komentarze Dodaj własny

  1. Wiktoria pisze:

    Spolszczona wersja, czy nie, ja też jestem fanką orientalnych potraw 🙂

    Polubienie

  2. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    Mniam mniam fajny przepis

    Polubienie

Dodaj komentarz