Tradycyjnie zupa czosnkowa przygotowywana jest z dużą ilością śmietany. Ja mam własny patent na pyszną zupę czosnkową, której nie musimy w ogóle zabielać. Ugotowane i zblendowane ziemniaki nadają zupie doskonałą konsystencję i delikatny smak. Jeśli chcemy dodatkowo lekko zagęścić i złagodzić jej charakter możemy dodać do zupy mleko owsiane.
Zupę czosnkową można podać dziecku, które skończyło 10 miesięcy.
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- główka czosnku (około 10-12 dużych ząbków)
- 1 cebula
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego
W dużym garnku roztapiamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i chwilę razem smażymy. Wlewamy przygotowany wcześniej wywar warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotowujemy i gotujemy całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Dodajemy 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na gładko. Na koniec jeszcze próbujemy zupę i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Zupę czosnkową można podać z grzankami czosnkowymi. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wystarczy rozgnieść łyżkę masła klarowanego z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub 2 łyżki oleju wymieszać z czosnkiem. Taką mieszanką smarujemy kromki chleba. Kroimy go w kostkę i podsmażamy krótko na suchej patelni.