Smażony ryż z fasolą i ananasem

Smażony ryż z fasolą i ananasem to szybki sposób na wyśmienitą kolację. Możemy wykorzystać ryż, który gotowaliśmy wcześniej. Ważne by nie był on rozgotowany. By tego uniknąć należy po ugotowaniu ryżu od razu przelać go zimną wodą i wystudzić.

Smażony ryż z fasolą i ananasem

  • 1 torebka ryżu
  • pół puszki ananasa
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół cebuli
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub zalewy z ananasa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

Ryż gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą i studzimy na sicie.

Imbir i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub olej kokosowy i podsmażamy krótko imbir i czosnek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieprz ziołowy i podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy 1 minutę. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i fasolę czerwoną. Smażymy kolejną minutę. Doprawiamy octem, sosem sojowym i zalewą z ananasa do smaku. Gotowe!

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz