Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas.
- 2 średnie buraki
- 4 łyżeczki tartego chrzanu
- 0,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć ten czas do 1,5 godziny.
Gotowe buraki wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i studzimy. Następnie obieramy z nich skórkę i ścieramy buraki na dużych oczkach tarki.
Starte buraki przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe!
Na Wielkanoc polecam też:
Ogórkowy wielkanocny królik
Jajka faszerowane pieczarkami
Domowy zakwas na żurek
Żurek bez mleka i śmietany
Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem)
Sałatka makaronowa z brokułem
Ciasto pleśniak
Szybka i prosta szarlotka
4 komentarze Dodaj własny