Wielkanocne buraczki z chrzanem

Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas.

Wielkanocne buraczki z chrzanem.jpg

  • 2 średnie buraki
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 0,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć ten czas do 1,5 godziny.

Gotowe buraki wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i studzimy. Następnie obieramy z nich skórkę i ścieramy buraki na dużych oczkach tarki.

Starte buraki przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe!

Na Wielkanoc polecam też:
Ogórkowy wielkanocny królik
Jajka faszerowane pieczarkami
Domowy zakwas na żurek 
Żurek bez mleka i śmietany 
Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) 
Sałatka makaronowa z brokułem
Ciasto pleśniak
Szybka i prosta szarlotka 

4 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz