Paluszki rybne to klasyka w dziecięcym menu. Nie trzeba jednak zdawać się na sklepowe mrożonki, w których często znajdziecie mleko lub jego śladowe ilości. Paluszki rybne można bardzo szybko przygotować w domu. Dzieci je uwielbiają. Ze względu na smażenie takie danie można przyrządzić dla dzieci, które skończyły 1. rok życia.
- ok. 300 g kostki z mintaja
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy. Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (pozwoli to na krótsze smażenie). Wkładamy na patelnię paluszki rybne i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe!
Paluszki rybne doskonale smakują zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i ryżu. Można je podawać z gotowanymi brokułami lub surówką z kiszonej kapusty.