Paluszki rybne dla dzieci

Paluszki rybne to klasyka w dziecięcym menu. Nie trzeba jednak zdawać się na sklepowe mrożonki, w których często znajdziecie mleko lub jego śladowe ilości. Paluszki rybne można bardzo szybko przygotować w domu. Dzieci je uwielbiają. Ze względu na smażenie takie danie można przyrządzić dla dzieci, które skończyły 1. rok życia.

Paluszki rybne dla dzieci.jpg

  • ok. 300 g kostki z mintaja
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy.  Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (pozwoli to na krótsze smażenie). Wkładamy na patelnię paluszki rybne i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe!

Paluszki rybne doskonale smakują zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i ryżu. Można je podawać z gotowanymi brokułami lub surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz