Sos koperkowy idealnie komponuje się z gotowaną w rosole wołowiną. Przygotowanie obiadu z wykorzystaniem mięsa z rosołu zajmie nam dosłownie kilka chwil. Mięso jest delikatne i bardzo apetyczne.
- kawałek wołowiny ugotowanej w rosole (pręga, łata, mostek, antrykot)
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1,5 płaskiej łyżki mąki
- 1-2 chochle rosołu
- sól
- pieprz
W niewielkim rondelku roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego. Gdy całe masło się rozpuści wsypujemy 1,5 płaskiej łyżki mąki i mieszamy, aż nie znikną wszystkie grudki. Gdy mąka lekko się przyrumieni dosypujemy posiekany drobno koperek i energicznie mieszamy. Po wymieszaniu dolewamy chochlę rosołu i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy drugą porcję rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso ugotowane z rosołu obieramy z błon i kości. Następnie kroimy w kostkę w poprzek włókien. Tak przygotowaną wołowinę układamy na talerzu i polewamy sosem koperkowym. Danie to doskonale smakuje z ziemniakami.
2 komentarze Dodaj własny