Gotowana wołowina w sosie koperkowym

Sos koperkowy idealnie komponuje się z gotowaną w rosole wołowiną. Przygotowanie obiadu z wykorzystaniem mięsa z rosołu zajmie nam dosłownie kilka chwil. Mięso jest delikatne i bardzo apetyczne.

  • kawałek wołowiny ugotowanej w rosole (pręga, łata, mostek, antrykot)
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 płaskiej łyżki mąki
  • 1-2 chochle rosołu
  • sól
  • pieprz

W niewielkim rondelku roztapiamy 2 łyżki masła klarowanego. Gdy całe masło się rozpuści wsypujemy 1,5 płaskiej łyżki mąki i mieszamy, aż nie znikną wszystkie grudki. Gdy mąka lekko się przyrumieni dosypujemy posiekany drobno koperek i energicznie mieszamy. Po wymieszaniu dolewamy chochlę rosołu i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy drugą porcję rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso ugotowane z rosołu obieramy z błon i kości. Następnie kroimy w kostkę w poprzek włókien. Tak przygotowaną wołowinę układamy na talerzu i polewamy sosem koperkowym. Danie to doskonale smakuje z ziemniakami.

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz