Zupa pomidorowa krem

To idealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z ryżem czy makaronem), jak i na zimno. W upały można wykorzystać fakt, że pomidory świetnie wychładzają organizm i jeść ją jak gazpacho!

  • 3 puszki pomidorów
  • garść liści bazylii
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 łyżki mąki

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, mały por). Doprawiamy solą i gotujemy około 20 minut pod przykryciem.

Do drugiego garnka przelewamy 3 puszki pomidorów. Mogą być krojone lub całe. Zrywamy listki bazylii, płuczemy je pod wodą i dorzucamy do garnka. Blendujemy pomidory wraz z bazylią i zagotowujemy. Gotujemy bez pokrywki około 20-30 minut, aż nie odparuje woda, a całość zgęstnieje.

W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i czosnek cienkie w plasterki. Na patelni roztapiamy 1,5 łyżki masła klarowanego (masło można zastąpić olejem). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest gotowa dorzucamy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość. Na patelnię wlewamy chochlę wywaru warzywnego i mieszamy.

Odparowane pomidory łączymy z wywarem warzywnym i ugotowaną włoszczyzną i całość blendujemy. Dolewamy zawartość patelni i zagotowujemy zupę ostatni raz. Gotowe! Zupę można jeść z makaronem, ryżem lub bez dodatków.

Jeśli chcemy przygotować tą zupę dla niemowlaka możemy przed dodaniem cebulki z zasmażką odlać porcję dla dziecka. Takie danie można przygotować dla 10-miesięcznego niemowlęcia.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

Dodaj komentarz