Kurczak curry z ananasem

Kurczak curry z ananasem to szybkie i bardzo smaczne danie. Dzięki mleczku kokosowemu sos jest wyjątkowo delikatny, a całe danie bardzo sycące.

  • pierś z kurczaka
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki curry
  • 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
  • zalewa z ananasów
  • sproszkowany imbir
  • sól
  • pieprz
  • (opcjonalnie) łyżka masła klarowanego
  • (opcjonalnie) łyżka mąki

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie smażymy. Gdy mięso jest gotowe zrzucamy je na głęboki talerz, a na patelni rozgrzewamy ponownie olej. Szklimy na niej pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy nabierze ona złotego koloru dorzucamy pokrojone na kawałki plastry ananasa i podsmażamy. Następnie dodajemy pół puszki mleczka kokosowego, zalewę z ananasów, 3 czubate łyżeczki curry, pokrojony czosnek i pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy razem kilka minut. By sos miał bardziej kremową konsystencję możemy dodać do niego łyżkę masła klarowanego. Jeśli sos wyszedł nam zbyt wodnisty możemy rozprowadzić w nim łyżkę mąki i zagotować. Gotowe!

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz