Lody truskawkowo-bananowe bez mleka

Te lody są nie tylko przepyszne, ale też banalnie proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników – truskawek i bananów. No i oczywiście blendera. Domowe lody przygotowane z tego przepisu są w 100 proc. naturalne i nie zawierają dodatku cukru. Są cudownie słodkie dzięki dojrzałym bananom. U nas w domu wszyscy lubią zielone banany, dlatego gdy ich czas powoli mija, a na skórce pojawiają się brązowe plamki, najlepiej obrać je i od razu zamrozić. Tak przygotowane owoce możemy wykorzystać nie tylko do wyczarowania bajecznych lodów, ale też do wypieków. Banany i truskawki można podawać dzieciom już od 8 miesiąc życia, jednak w postaci lodów musimy je serwować z rozwagą, by nie przeziębić malucha.

Lody można podać w ręcznie robionych wafelkach.

Domowe lody truskawkowe tylko dwa składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki truskawek

Dojrzałe banany obieramy ze skórki i mrozimy. Z truskawek obrywamy szypułki, myjemy i wkładamy do zamrażalnika. Owoce możemy zamrozić dużo wcześniej, choć wystarczą jedynie dwie godziny chłodzenia, by można było przygotować z nich lody. Jeśli truskawki są za mocno zmrożone możemy odłożyć je do miseczki na 10 minut.

Zamrożone banany kroimy w talarki, truskawki na ćwiartki. Wrzucamy całość do blendera. Będziemy potrzebować kilku dobrych minut, by zmienić nasze owoce w jednolitą masę. Gdy nasze lody będą miały już idealną kremową konsystencję możemy przełożyć je do miseczek i od razu serwować. Jeśli chcemy zostawić je na później wkładamy je do zamrażalnika. Wówczas trzeba pamiętać, by na 15-20 minut przed podaniem przełożyć lody do lodówki, by trochę odtajały.

Z takiej ilości składników uzyskamy około 3-4 porcje lodów.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz