Kruche mini rogaliki makowe

Małe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików.

Kruche mini rogaliki makowe

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko)
  • 100 g margaryny (bez mleka)*
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Składniki na masę makową:

  • 8 łyżek maku
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka)
  • ok. 15 orzechów laskowych

Opcjonalnie do ozdoby:

  • lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody)
  • 6 suszonych moreli

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Margarynę siekamy nożem. Ręką zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Mak wsypujemy na patelnię i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy mak na gęste sito i odciskamy wodę. Mak, margarynę i miód blendujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone lub posiekane drobno orzechy i przekładamy wszystko na patelnię. Podsmażamy razem kilka minut i studzimy.

Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy, by łatwiej się zawijało). Ciasto zawijamy w rulon zaczynając od szerokiego końca. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut, aż rogaliki się nie zarumienią.

Gotowe rogaliki możemy ozdobić lukrem zrobionym z 3 łyżek cukru pudru i wody oraz posiekanymi morelami.

Z podanych proporcji otrzymamy 16 mini rogalików.

* Kupując margarynę należy zawsze sprawdzić jej skład. Większość margaryn na rynku ma dodatek mleka krowiego. Można jednak znaleźć także margaryny w 100 proc. roślinne.

Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy!
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci)
Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą)
Biszkoptowa zebra
Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci)