Biszkoptowa zebra

Niech was nie zwiedzie fenomenalny wygląd, który zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! Biszkoptowa zebra jest wbrew pozorom łatwym w przyrządzeniu ciastem. Tworzenie jej pięknego wzoru także nie powinno przysporzyć wam trudności. Zebra jest bardzo lekka i pyszna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako ciasto do kawy, jak i efektowny wypiek na świąteczny stół.

Biszkoptowa zebra

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do suchej miski wrzucamy białka dokładnie oddzielone od żółtek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, aż nie będzie ona całkowicie sztywna. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy na najwyższych obrotach. Piana z białek powinna zrobić się lśniąca. Gdy wmiksujemy już cały cukier dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem na niższych obrotach.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Olej oraz przesianą mąkę dodajemy po trochu, na zmianę, do masy jajecznej.  Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub łyżką tylko do połączenia się składników, by nie zniszczyć piany z białek. Dzielimy ciasto na 2 części (nie potrzebujemy tu aptekarskiej precyzji). Do jednej miski dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy z ciastem.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na dole papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy tłuszczem, ani nie wykładamy papierem.

Teraz kluczowa część przygotowywania – tworzenie wzoru zebry. Na sam środek tortownicy wylewamy na zmianę 2 łyżki jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Powtarzamy tę czynność do momentu aż nie skończą nam się oba ciasta. Jeśli chcemy cieńsze paski możemy wylewać mniejsze porcje ciasta. Tworzenie wzoru zebry może sprawić dużo radości, szczególnie, jeśli pieczemy ciasto z dziećmi.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Gotowe!

Jak upiec idealny biszkopt do tortu lub ciasta? Sprawdźcie mój poprzedni przepis.

 

Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy!
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci)
Kruche mini rogaliki makowe
Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą)
Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci)