Żeberka w miodowej marynacie

Żeberka w miodowej marynacie to doskonałe połączenie smaków. Podczas pieczenia miód lekko karmelizuje się. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem sosu sojowego, który podkreśla jej smak, sprawia że danie to jest wyśmienite.

Żeberka w miodowej marynacie

  • 1 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sosem sojowym i miodem. Żeberka kroimy na kawałki (po jednej kostce). Każde żeberko obtaczamy w marynacie i wstawiamy od lodówki na co najmniej 2 godziny.

Zamarynowane żeberka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. W trakcie pieczenia możemy polać mięso pozostałą marynatą. Gotowe!

Żeberka świetnie smakują na przykład z dodatkiem zasmażanej kapusty kiszonej.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz