Żeberka w miodowej marynacie to doskonałe połączenie smaków. Podczas pieczenia miód lekko karmelizuje się. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem sosu sojowego, który podkreśla jej smak, sprawia że danie to jest wyśmienite.
- 1 kg żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sosem sojowym i miodem. Żeberka kroimy na kawałki (po jednej kostce). Każde żeberko obtaczamy w marynacie i wstawiamy od lodówki na co najmniej 2 godziny.
Zamarynowane żeberka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. W trakcie pieczenia możemy polać mięso pozostałą marynatą. Gotowe!
Żeberka świetnie smakują na przykład z dodatkiem zasmażanej kapusty kiszonej.
Jeden komentarz Dodaj własny