Młoda kapustka z koperkiem

Co roku z niecierpliwością czekam na pojawienie się młodej kapusty. Można z niej wyczarować wiele fantastycznych potraw. Jednak naszym faworytem jest młoda kapustka z koperkiem. Może ona z powodzeniem zastąpić obiad w ciepły, wiosenny dzień. Kapustkę bez dodatku mięsa można podać maluchowi od początku rozszerzania diety.  Młodą kapustkę ze słoniną może zjeść niemowlę, które skończyło 10. miesiąc życia.

Młoda kapustka zasmażana

  • główka młodej kapusty
  • 2 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • 200 g słoniny/podgardla/surowego boczku
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól do smaku

Młodą kapustkę przekrawamy na pół i wycinamy głąba. Szatkujemy ją w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy maksymalnie 2 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem aż kapustka nie zmięknie.

Słoninę, podgardle lub boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy 2 czubate łyżki mąki i zasmażamy. Zawartość patelni oraz pokrojony koperek dodajemy do kapustki i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kapustkę można posolić do smaku już po ugotowaniu.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz