Co roku z niecierpliwością czekam na pojawienie się młodej kapusty. Można z niej wyczarować wiele fantastycznych potraw. Jednak naszym faworytem jest młoda kapustka z koperkiem. Może ona z powodzeniem zastąpić obiad w ciepły, wiosenny dzień. Kapustkę bez dodatku mięsa można podać maluchowi od początku rozszerzania diety. Młodą kapustkę ze słoniną może zjeść niemowlę, które skończyło 10. miesiąc życia.
- główka młodej kapusty
- 2 szklanki wody
- pęczek koperku
- 200 g słoniny/podgardla/surowego boczku
- 2 czubate łyżki mąki
- sól do smaku
Młodą kapustkę przekrawamy na pół i wycinamy głąba. Szatkujemy ją w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy maksymalnie 2 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem aż kapustka nie zmięknie.
Słoninę, podgardle lub boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy 2 czubate łyżki mąki i zasmażamy. Zawartość patelni oraz pokrojony koperek dodajemy do kapustki i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kapustkę można posolić do smaku już po ugotowaniu.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Jeden komentarz Dodaj własny