Parówki w cieście. Pożywna przekąska nie tylko dla dzieci

Parówki w cieście to jedna z tych przekąsek, po które chętnie sięgają nie tylko dzieci. Zaspokoją one głód nawet po największych szaleństwach. Parówki w cieście najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można też zabrać je jako przekąskę na spacer. Wystarczy lekko je przestudzić i włożyć do szczelnego plastikowego pojemniczka wyłożonego ściereczką.

Kupując parówki zawsze trzeba dokładnie sprawdzić ich skład. Choć kupienie takich, które nie będą zawierać mleka lub jego śladowych ilości bywa nie lada wyzwaniem, nie jest to niemożliwe.

Parówki w cieście

  • 4 parówki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka owsianego
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie) sezam do posypania

W misce mieszamy przesianą mąkę, rozkruszone drożdże i szczyptę soli. Następnie dodajemy mleko owsiane i łyżkę oleju. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę wyrosło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, a następnie dzielimy go na 8 części. Na szerokim końcu każdego z trójkątów układamy przecięte na pół parówki i zawijamy. Na koniec ciasto można posypać sezamem.

Parówki w cieście wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe!

Dodaj komentarz