Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste.
- ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 3 małe cebulki
- 6-7 pieczarek
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
Mięso kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki.
Szaszłyki pieczemy na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut.
Jeden komentarz Dodaj własny