Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Szaszłyki z piekarnika

  • ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3 małe cebulki
  • 6-7 pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli

Mięso kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe szaszłyki.

Szaszłyki pieczemy na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz