Racuchy to błyskawiczny i pyszny deser, który można przygotować w każdych, nawet najbardziej spartańskich warunkach. Racuchy z bananami mają bajecznie prosty skład, i nie ma w nich ani mleka, ani śmietany. Wystarczy trochę mąki, jajko, woda i banany. Gotowe racuchy można posypać cukrem, choć dzięki bananom są wystarczająco słodkie bez żadnych dodatków.
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody (ok. 125 ml)
- 4 banany
- olej do smażenia
- (opcjonalnie) cukier do posypania
Mąkę mieszamy z 1 dużym jajkiem i połową szklanki wody do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy obrane i pokrojone w talarki banany i mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek banana. Smażymy z obu stron aż racuchy się nie zarumienią. Gotowe racuchy można odłożyć na ręczniki papierowe, by obciekły z tłuszczu. Racuchy można posypać cukrem.
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
Jeden komentarz Dodaj własny