Ciasteczka owsiane (bez mleka, jajek i glutenu)

Przepis na te ciasteczka powstał jako jeden z moich eksperymentów kulinarnych. Bazą do nich jest pulpa powstała po przygotowaniu mleka owsianego. Można je oczywiście przygotować także nie robiąc mleka. Wystarczy namoczyć płatki w mniejszej ilości wody i odcisnąć jej nadmiar na sitku.

Ciasteczka nie wymagają dosładzania. Doskonale sprawdzą się jako deser dla alergika, gdyż przygotowuje się je bez mleka, jajek i glutenu. Można je podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia.

Ciasteczka owsiane bez mleka jajek i glutenu

  • 1 duży banan
  • 1 średnie jabłko
  • pulpa po przygotowywaniu mleka owsianego (1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych+woda)
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych płatków owsianych

1,5 szklanki płatków owsianych zalewamy 6 szklankami wody i blendujemy. Następnie przecedzamy przez gęste sito. Pulpa, która zostanie na sitku będzie bazą do naszych ciastek. (Dokładne instrukcje, jak zrobić pyszne mleko owsiane znajdziecie w tym przepisie).

Do pulpy z mleka owsianego dodajemy 1 dużego banana i rozgniatamy go widelcem. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych górskich i mieszamy.

Jeśli potrzebujemy zagęścić masę na ciastka możemy dodać około 4 łyżek zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej, jeśli dziecko może jeść gluten.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dużej blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy na papier porcje ciasta w kształcie koła. Pieczemy przez 40 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu, po 30 minutach pieczenia możemy obrócić ciastka na drugą stronę. Gotowe!

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

 

 

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz