Przepis na te ciasteczka powstał jako jeden z moich eksperymentów kulinarnych. Bazą do nich jest pulpa powstała po przygotowaniu mleka owsianego. Można je oczywiście przygotować także nie robiąc mleka. Wystarczy namoczyć płatki w mniejszej ilości wody i odcisnąć jej nadmiar na sitku.
Ciasteczka nie wymagają dosładzania. Doskonale sprawdzą się jako deser dla alergika, gdyż przygotowuje się je bez mleka, jajek i glutenu. Można je podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia.
- 1 duży banan
- 1 średnie jabłko
- pulpa po przygotowywaniu mleka owsianego (1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych+woda)
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
1,5 szklanki płatków owsianych zalewamy 6 szklankami wody i blendujemy. Następnie przecedzamy przez gęste sito. Pulpa, która zostanie na sitku będzie bazą do naszych ciastek. (Dokładne instrukcje, jak zrobić pyszne mleko owsiane znajdziecie w tym przepisie).
Do pulpy z mleka owsianego dodajemy 1 dużego banana i rozgniatamy go widelcem. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych górskich i mieszamy.
Jeśli potrzebujemy zagęścić masę na ciastka możemy dodać około 4 łyżek zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej, jeśli dziecko może jeść gluten.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dużej blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy na papier porcje ciasta w kształcie koła. Pieczemy przez 40 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu, po 30 minutach pieczenia możemy obrócić ciastka na drugą stronę. Gotowe!
W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.
2 komentarze Dodaj własny