Bardzo lubię orientalne smaki. Dlatego, gdy kiedyś szukałam pomysłu na kurczaka na słodko, zakochałam się bez pamięci w przepisie Kwestii Smaku. Do dziś kurczak słodko-kwaśny dość często gości na naszym stole. Pokochały go też nasze dzieciaki (choć w wersji delikatniejszej, z małą ilością chili).
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- puszka ananasa
- 4 łyżki oleju
- mały kawałek imbiru
- 2 małe papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki masła klarowanego
To danie robi się naprawdę szybko, dlatego warto na początku przygotować składniki.
Imbir i czosnek obieramy. Papryczki chili myjemy i usuwamy z nich pestki. Wszystko razem siekamy. Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i delikatnie solimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią imbir, czosnek i papryczki chili. Przyprawy podsmażamy krótko, aż nie zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy na patelnię pokrojonego kurczaka i podsmażamy. Gdy kurczak będzie gotowy na patelnię wlewamy pół szklanki soku jabłkowego z dodatkiem 2 łyżeczek octu winnego (w oryginalnym przepisie znajdziecie pół szklanki białego wina). Dusimy razem aż nie zredukujemy części płynu. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa i szklankę soku jabłkowego. Znów gotujemy aż połowa płynu nie wyparuje. Na koniec do zalewy z puszki ananasa dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Na patelnię dodajemy zalewę z ananasa z mąką ziemniaczaną, 2 łyżki cytryny i 2 łyżki masła klarowanego. Gdy sos zgęstnieje nasze danie jest gotowe.
Kurczak słodko-kwaśny doskonale smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym.